Tidigare jaktinformation

26 nov 2012

Grisarna kommer många gånger tidigt vid denna årstiden. Man bör sitta på pass senast vid 16-tiden. 16:30 var första flocken vid åtel. Vid 20:00 kom sugga med 6-7 st kultingar och en fin gris fälldes på ca 40 kg.
Det finns ännu en tid ledigt i december och januari. Vi har max två jakter i månaden.

 

17 nov

Galt på besök vid tjärträdet vid galtapasset. se bilderna

 

7 Nov

De sista dagarnas jakt blev över all förväntan med bland annat en finfin galt på 112 kg som största gris. Jakten tog inte slut förrän på morgonkvisten då det fanns väldigt mycket gris i skogen. Vid grisjakt kan det ju vara så att den ena dagen är det totalt tomt i skogen medan den andra dagen är det helt fullt av gris och så kommer det nog alltid att vara. Vinden spelar ju en väldigt avgörande roll i denna jakten.
Hur går jakten till?
en fråga som jag ofta får när folk ringer till oss. Nedan en beskrivning av en jaktdag i november.
Samling i timmerstugan kl.15:30 för en 30 minuters genomgång av jaktkontraktet med regler och anvisningar.
Kaffemuggarna töms och de sista jakthistorierna berättas. Nervositeten är ofta väldigt stor då tankarna kretsar ju alltid lite om storgalten på 150+. Åtelkamerorna har ju visad bilder på de riktigt stora så frågan är ju, Kommer den till mig ikväll??

Åtelplatserna lottas ut och sedan kör vi ut till respektive åtel helst innan 16:30 då grisarna kan komma tidigt vid denna årstiden. När bilen är parkerad går vi tyst fram till kojan som är isolerad och helt tät. Luckan kan vara stängd eller öppen. Dörren stängs och väntan börjar.

Klockan 19:30 får jag ett sms att gris skjuten. Jägaren får ej lämna kojan utan väntar på att vi kommer till skjutplatsen. Jägaren ger en snabb berättelse om läget och var grisen finns. Grisen lastas, vi kör iväg och jägaren passar grisen för att sedan om han vill bli visad till en åtel för att fortsätta jakten. 01:30 får jag ett nytt sms och denna gången blir inte grisen på plasten utan försvinner.

Hundförare som alltid har jour vid jakten tillkallas och eftersök börjar. Många gånger går grisen iväg en liten bit även om skottet är perfekt. När hunden hittat grisen tas den om hand. Under eftersöket är jakten för skytten över men om tid finns kan han fortsätta jakten efter grisen hittats och passad. När jägaren avbryter jakten skall ett sms skickas till oss.

4 Nov

Då grisarna har exploderat i antal tar vi nu väck fällavgiften i december på första grisen och det gäller de som väger under 80 kg. Vissa åtelkameror är fulla av bilder. Nu kommer grisarna redan vid 16:30 . Kika på de senaste bilderna i bildarkivet

 

1 Nov

Skam den som ger sig och det gav resultat. i kväll var det rejält busväder med regn och blåst men rena cirkusen med massvis av grisar, en fin 30 kg:s gris blev belöningen och det kunde blivit en stor gris också men lite för mycket skrammel i hyddan gjorde att grisen stack.

 

30 Okt

I dag kom grisarna redan vid 17-tiden men tyvärr inget skott.
Det finns jakttid kvar i november.

 

30 sept

Den senaste tidens jakt har varit mycket lyckad, mycket gris har varit framme vid åtlarna. Sugga med 5 grisar, Sugga med 6 grisar, 2 suggor med 8 grisar, 4 st smågaltar runt 50 kg, sugga med 3 grisar, sugga med månadsgamla grisar, ensam storgalt på 150+ för att nämna några av de som varit framme. Det finns lediga jakttider kvar. För fällrapporter slå en signal 0709-471686.

 

27 sept

Just nu finns det smågrisar ca 15-20 kg, lite större grisar 30-40 kg, årgrisar 50-60 kg samt några riktigt stora grisar på säkert över 150 kg vid åtlarna.

 

16 sept

Att det alltid skall finnas eftersökshundar vid vildsvinsjakt är ju självklart och är det någon som behöver hund så hör av er till oss så kan vi ordna det.

 

15 sept

En fin årsgris fälldes vid nattens jakt.

 

14 sept

Vid gårdagens jakt var det 12 grisar vid en åtel under dygnet men inget skott. Så kan det gå om sömnen slår till och grisarna inte står i bra läge. Vid annan åtel var det riktigt stora grisar framme 100+. Bra fart vid åtlarna och fortfarande är det nästan hela dygnet som det kommer gris. Nu springer det omkring 3 st årsgrisar(smågaltar) och härjar vid åtlarna,riktigt fina bitar uppskattningsvis mellan 50-70 kilo.

 

11 sep

Det rör sig några riktigt stora galtar runt åtlarna nu. Titta på bilderna!. Den största Galten som går i skogarna för tillfället får förra Galten som sköts(120 kg) att likna en minigris. Vi påminner att man ALDRIG får gå fram till skjutplatsen efter skott utan man skall sitta kvar i kojan tills vi kommer.
Det finns jakttid kvar i Oktober.

 

19 aug

En bra jakthelg och trots den tropiska hettan(20 grader kl. 02:30) blev jakten lyckad. Att envishet, lönar sig fick en jägare verkligen erfara i helgen då Galten(se bild) efter många timmars väntan och mycket prasslande i skogen dök upp under morgonkvisten, närmare 120 kg vägde den och fina betar blev det. En finfin årsgris på ca 35 kg föll också denna kväll vid 02:30.
Vid normalt väder rör det sig mkt gris i skogarna och i år har en del suggor fått smågrisar igen så de går runt med härliga flockar.

 

19 juli

Nu finns det mkt gris i skogen, helt nyfödda kultingar i skogen årsgrisar ca 30-40 kilo,förra årets årsgrisar, galtar ja det är mkt mkt gris så höstens jakt blir nog mkt mkt trevlig. Galtapasset är välbesökt.

 

12 juni

Från den 17 augusti finns Galtapasset att boka

 

26 maj

Sugga och 8-10 kultingar vid en åtel, några större än andra.
Åskan rörde upp lite i skogen och grisarna började röra på sig mer.
Jakten var lyckad i helgen.

 

25 maj

Mycket grisar rör sig på och runt åtlarna. En galt på 90 kilo sköts.
Med tanke på antalet grisar som rör sig i markerna blir det mkt bra jakt i juni. En jakt i vecka 25 eller 26 finns kvar.
Kultingarnas vikt är blandat från 10 kg(skjuts ej) till 30 kg.

 

11 Maj

Kvällen var fylld med grisar. Galtar ,suggor och smågrisar i olika storlekar. Härlig kväll vid åtlarna.

 

29 April

Natten till 29:e var det vid en åtel gris från ca 21:30 till 03:00 i 3 omgångar, Totalt ca 15-19 grisar. Galten började och sedan kom suggor med massvis av kultingar för att sedan avlösas av 2 unggaltar som varvade med suggorna och kultingarna. Inga skott avlossades den kvällen. Övriga åtlar var också besökta. Härliga tider väntar om vädret tillåter.

 

28 April

Just nu är det väldigt mycket gris i skogarna, kultingar i massor,galtar suggor. Kultingarna väger inte så mycket ännu men de blir fina till hösten.

Det senaste inom vildsvinsdebatten är att Svenska Jägarförbundet uppmanar att man även skall skjuta en del av de randiga då det blivit väldigt mkt gris i år och de orsakar stor förödelse hos de som brukar jord samt skadorna i trafiken.

 

15 april

Nya bilder och filmer inne

 

5 Februari

Denna helgen var det grisarnas helg då de lurade jägarna rejält. Bra med gris rör sig nu i skogen. Till våren lär det bli ännu mer gris i skogarna med tanke på att antalet suggor är stort. Många kultingar bör det bli då mattillgången varit enorm med alla ek och bokollon.

 

3 Februari

Nu är det bra fart i skogarna. Sibirisk kyla har gjort att grisarna börjat röra på sig rejält. I går sågs gris vid 2 åtlar dock inget fällt. I förrgår var det gris vid 3 åtlar.

 

27 januari 2012

Inga hungriga grisar men tjärträd gillar dom. Vid helgens jakt var det gris framme vid en åtel och lite grisbråk vid en annan men inget skjutet. Kanske var det en stunds go sömn som hindrade ett skott eller var det för mörkt där grisen stod vad vet jag men grisen fick i alla fall försvinna i mörkret . Sugga med troligtvis två årsgrisar som var framme. Några suggor har säkerligen grisat nu så snart får vi se smågrisar.

 

16 januari 2012

Ensamma suggor siktade vid åtlarna och de är tjocka och granna så det blir nog grisning inom kort.
Jägare som inte jagat gris tidigare rekommenderas att lägga lite tid framför datorn och surfa runt för att lära sig skillnaden mellan sugga och Galt. Den närmsta tiden gäller det att kunna se skillnad då suggorna i väntan på att grisa går ensamma.

 

2 januari 2012

Nya bilder och filmer inlagda på hemsidan. Årsgrisarna från förra året är väldigt tjocka och granna och några har säkert passerat 60 kilos strecket. Vädret är inte det bästa men bara vinden mojnar så har man bra chanser fastän inte grisarna har alltför stor hunger nu när vinter uteblir. Grisar kommer till åtlarna men äter inte så jätte mkt utan kliar sig mest och kanske tar ett eller två majskorn. Några olika galtar har dykt upp vid passen så läs gärna på innan ni sitter på passet hur man ser skillnad på en galt och sugga då det inte alltid är så enkelt.

 

1 januari

Januari är fullbokat.

 

18 november

Grisar framme vid åtlar i fredags men de snirklade sig i mellan åtlarna och jägarna, vinden gjorde troligtvis att inte grisarna gick ända fram till åteln. Lördagskvällen hördes gris vid 2 åtlar. Bild på fina årsgrisar från helgen ligger i bildarkivet.. Säkert runt 60 kilos grisar. Fortfarande "sommar i skogen" och ingen jättehunger hos grisarna. Kanske var det bamsegalten som var ovanför(100m) åtel 6 i går då i leran kunde man se riktigt rejäla spår.

 

13 november

Finfina grisar framme vid åtel nu i helgen. Årsgrisarna hamnar säkert över 60 kg, de har ju haft en härlig höst med massvis av mat i skogarna. Tyvärr bara en kamera som fungerar. Två åtlar till hade besök i helgen.

 

29 november

Grisar vid två åtlar i går. Två flockar besökte samma åtel med en timmes mellanrum. Årsgrisarna är mycket fina nu de väger runt 60 kg. Det finns även mindre grisar på runt 30 kg.

 

24 november

Det varma vädret ställer till det en del då grisarna inte har någon speciellt stor matlust. Grisar vid åtlar i går och förrgår men de strosar mest runt och gnider sig mot tjärträdet. Nu kommer grisarna många gånger redan vid 17-tiden.

 

12 november

Nu har grisarna börjat röra sig rejält. Grisar vid 3 åtlar i går dock är de inte så väldigt intresserade av majs utan mest av tjärträd och lervälling. För tredje gången i Vinnalt händer det att gris går runt vakkojan bara 1m i från och spanar, spänningen i kojan var väldigt väldigt stor i går. 3 grupper av grisar var framme bakom en annan åtel vid 3 olika tider på dygnet. Just nu gott om gris.

 

7 november

Nu har vi nya bilder
De verkar som grisarna har börjat röra på sig igen efter den tokiga ekollonhösten. En flock framme tidigt i går kväll och en annan flock framme vid en annan åtel men enbart geggat runt och bitit i tjärträdet. De har inte någon jättehunger ännu men det kommer säkert när kylan kommer.

 

26 Oktober

Nu är all majs skördad och det märks då grisarna börjar återvända till åtlarna. I natt gris framme vid minst 2 st åtlar.

 

17 September

I natt var det gris vid åtel.

 

15 September

Nu har det börjat dyka upp grisar vid åtlarna igen. Kanske de har fått nog av ek och bokollon nu. Majsen är ju snart skördad så den skall ju inte störa så mkt.

 

29 September

I år är det ett riktigt ekollonår med massvis av ekollon så grisarna har mycket gott gott i skogen.

 

22 September

Förra helgens jakt gav inget. Gris var framme vid en åtel men lite för mkt skrap mot fönstret gjorde så att grisarna stack i väg.
Annars är det fortfarande mkt ekollon som trillar ner så grisarna har mkt mat i skogen förutom vid åtlarna. I går var det sugga med kultingar framme.

 

9 September

Under gårdagsnatten var det en galt framme vid en utav åtlarna. Sugga med grisar framme vid en annan samt en ensam stor gris vid 20-tiden.

 

8 September

Nu börjar höstens jakt. Gårdagen hade 4 åtlar besök av grisar. Det är bra med gris vid åtlarna. Fullbokat i september och November. I Oktober finns det lediga dagar kvar.

 

4 Augustii

Nattens jakt gav en fin gris vid en av åtlarna.

 

3 Augustii

Vid Gårdagens Jakt var det gris vid båda passen men inget skott kom i väg. Lite spännande blev det när Jägaren blev jagad i 200 m av en älg vid hemgången troligtvis av en bortstött älgkalv då de kan ju hitta på allt möjligt så det blev språngmarsch hem. I natt blir det sittning hela natten och om vädret fortsätter så blir det farligt i kväll.

 

31 juli

Så var Jakten i gång igen efter uppehållet och det började riktigt bra. 2 grisar fälldes i helgen av Helge som fällde en gris(se bild, helge tog bilden) och Jonas sin första gris. Trots perfekt skott av Jonas så blev det nästan 100 m:s tokspringning av grisen. Mkt grisar vid åtlarna och många flockar. Vid vindstilla väder eller om vinden är rätt så är chanserna stora att fälla gris. Några tider finns kvar i augusti och september.

 

26 juli

Nu har vi fått bekräftat att den större Galten som var vid Galtapasset förra veckan väger någonstans mellan 150-200 kilo och den mindre Galten mellan 100-130 kilo. Nu blir det spännande jakt framöver. Första jakten börjar efter uppehållet nu denna helgen. Det finns tider kvar i Augusti och September.

 

19 juli

Vårt nya Galtapass har blivit en riktig godbit med besök av olika galtar. Se under bilder på filmklippet. Stora galtar men även lite mindre Galtar har varit där.

 

10 juli

Nu har vi jaktuppehåll ett tag. Gris vid 4 av sex åtlar. Numera är det oftast gris vid alla åtlar dock går en del grisar enbart igenom efter en snabb matbit. Vårt nya Galtapass har besökts av två Galtar en stor och en liten.

 

3 juli

Kutingar som är några veckor gamla siktade i vårt område och de växer ju bra nu så de blir fina till vintern.

 

30 juni

Ben höll sig framme igen och sköt en kulting vid 21-tiden i kväll. Nyss hemkommen Kl. är 02:30 Ben sköt ännu en kulting så det blev en dubbel i natt. Som det ser ut nu blir jakten framöver mkt bra då det finns många flockar i området .

 

29 juni

I natt var det en stor galt vid pass 2.

 

18 juni

Ny flock inkommet med 5 st skjutbara kultingar. Storleken på kultingarna varierar vissa väger 10-15 kg medan andra 20-25 kg.

 

12 juni

Svag vind, bra väder, uthållighet och lite tur ja då går det som det går. 4 grisar skjutna i helgen och fler kunde det blivit om allt klaffat.
Ja det var en mkt trevlig helg med mkt nattjour men väldigt kul då det var mkt gris i omlopp. Vi får se nya flockar nu då vi har fler kameror. Det här bådar gott framöver då mycket gris finns i området.
Den största av kultingarna vägde nästan 20 kg och årsgrisen 57 kilo.

 

07 juni

Otur med jakt när sömnen slår till vid 23-tiden och sänglängtan blir stark hade jägaren i helgen då en grann galt dök upp på passet vid 00:30.Annars var det mest småkultingar denna helg i alla fall där vi har kameror. Lite växlande vind och 29 grader gör ju jakten lite svårare.

 

27 Maj

Helgens jakt gav ingen gris men en härlig(tror jag) upplevelse för en jägare. Runt 24-tiden kom ett antal grisar till åteln och så småningom gick den store grisen runt hyddan och fnyste utanför dörren och inuti kojan satt en väldigt nervös kille då det var ingen liten gris. En grymtning senare och alla var borta. Ja så kan det gå. Vår fläckiga sugga är tillbaka med 5 st smågrisar. Många årsgrisar från förra året har fått kultingar i år så till hösten blir det många fina årsgrisar.

 

19 Maj

Lite försenad rapport från åtlarna.V. 19 var det suggor med kulting vid åtel, med största sannolikhet en mkt grann Galt under lampan men inget skott då det var svårt att avgöra till 100% om det var Galt eller sugga. Även sugga med smågrisar 5-10 kilo samt gris på 30-40 kilo i flocken.Det går många flockar med smågrisar i skogen.

 

10 April

Senaste tiden kommer grisarna fortfarande allt från kvällning till morgon vid 05-tiden. Mycket suggor med kultingar men även grisar på ca 30-40 kg följer med några suggor. Även 50-70 kg:s surrar omkring vid åtlarna. Skjutbar gris framme vid åtel men inget skott då inget läge uppstod. Det finns lediga tider från v. 24 (juni).

 

24 April

Helgens jakt gav inget trots att mkt gris har setts vid åtlarna under veckan. Tyvärr är tiderna som grisarna dyker upp mkt utspridda. Sist kom det fina 60 kilos på morgonen och jägaren satt fram till 02-tiden. Allt från 20:00 på kvällen till 05:00 på morgonen så nu är det svårt att veta vilken tid man skall sitta vid åteln.

 

21 April

Mycket gris vid åtlarna trots att det finns varg i omgivningen. Nya åteln hade besök av stor gris troligen Galt..Annars var det unggaltar och grisar från förra året på framförallt åtel 1.Mycket kutingar och suggor vid alla åtlar. Se bilder.

 

17 April

Helgens jakt gav ingen gris. Sugga med smågris vid en åtel på fredagen och på lördagen var det 3 suggor och 11 smågrisar vid en åtel. Bådar gott för fina 25-30 kilos om någon månad. Annars var det inte mkt stora grisar framme. Variationen är stor från vecka till vecka då för två veckor sedan var det mest stora grisar som var framme vid åtlarna och nu var det smågrisar.

 

14 April

Nu rör sig grisarna mkt. Oftast dyker de upp efter 23:00 och framåt till 02:00. Några suggor har fortfarande inte tagit med sig sina kultingar till åtlarna.

 

5 April

Nu har de första kultingarna för i år visat sig vid åtel. Se fler bilder. Tid vid åtlar är olika 15:30, 21:00 ,24:00, 02:00 så det är svårt att veta när man skall sätta sig på pass. Förra veckan var suggan med sina smågrisar framme på eftermiddagen

 

27 mars

Temperaturen sjönk till 9 minus på natten och aktiviteten sjönk i skogen. Vid en åtel hördes gris och vid den ena åteln var det gris i två omgångar 20:30 och vid midnatt. Grisarna spatserade runt i minst en timma i dag igen men inget skott så kan det vara ibland när oturen är framme men en härlig kväll var det trots kylan.

 

26 mars

I går var en mkt bra kväll då det var grisar vid nästan alla pass men det var " bara" Svein Petter som lyckades fälla en gris vid midnatt. Vid ena åteln gick grisen i över en timma vid åteln men inget skott. Vid en annan åtel var det bara grisens ljud som kom fram men ingen gris. Många olika flockar cirkulerar nu och det bådar ju gott.

 

23 mars

En galt som går och äter

 

22 mars

Efter ett antal veckors jaktuppehåll kom jakten igång igen och i helgen var det gris framme vid åtel runt 01:00. Jägarna gick hem vid halvett tiden så denna gången vann grisen. Vi fick se en sugga vid åtel och kultingarna ligger någonstans i buskarna och det blir intressant att se hur många småttingar som dyker upp.Vad vi märker väldigt tydligt är att när minusgraderna faller på natten minskar aktiviteten rejält men när det blir plusgrader på natten är det gris framme.

 

7 mars

Nya bilder från ett pass

 

5 mars

Grisarna är och biter på våra tjärträd. I lördags var det ny bitmärke på två pass.

Gris den 1 jan
Pass 2 den 11 sept
Pass 2 den 11 sept
Pass 3 den 9 sept
Pass 3 den 9 sept

 

26 Februari

Påskhelgen är den ända lediga helgen kvar för jakt innan sommaren.
Vid gårdagens jakt avlossades inga skott men gris fanns det. Vid ena åteln bara någon meter bakom tornet och vid en annan var det troligen smågrisar som slogs. Förhoppningsvis har de kultingarna som fötts överlevt den svåra vinter så här långt och troligtvis var det smågris vid åtel 2 som skrek till på natten.

 

21 Februari

Fler bitmärken vid ett annat pass

 

17 Februari

Rejäla bitmärke i tjärträdet vid ett av passen.

 

13 Februari

En rejäl runda i snön gav lite info om gris. Många ensamgrisar som vandrar omkring varav en rejäl gris, har närmat sig åtlarna(ca 100m ifrån) men ej gått fram. På åtel 6 och 3 har det varit gris troligen igår men en bra bit ifrån. Vinden har ju inte varit den bästa.

 

13 Februari

Helgens jakt gav ingen gris.
Ösregn, storm och 12 minus ja vädret varierar verkligen. Fick höra att griskultingar varit synliga 10km härifrån. För tillfället är det gris kanske 2-3 ggr /vecka. Mycket händer nu med grisningar mkt skiftande väder, bortstötning av gamla grisar. Skall ta en runda i skogen för att kolla spår återkommer om detta.

 

6 Februari

Fortfarande rejält blåsigt de sista dagarna med upp till 20 m/s i byarna. I kväll är det första kvällen som det verkar kunna bli något bra.
Grisar i området då färska spår kunde ses efter snöandet häromdagen. En kamera fungerar och nya skall införskaffas, när vi hittar några bra som fungerar bättre än de gamla. Det verkar som grisarna kommer fram senare nu, ett par gånger efter 24:00, 00:30.

 

3 Februari

Just nu mkt dåligt grisaväder, de sista kvällarna med storm, snö och regn. Förhoppningsvis lugnar det ner sig en smula.

 

2 Februari

Gris framme i går kväll och kikade in i den nybyggda kojan.

 

1 Februari

Gårdagen gav gris vid 3 åtlar. Vindar från väst som förhoppningsvis dämpas till kvällen. En kamera fungerar för tillfället , se bild.

 

29 Januari

Våra kameror fungerar tyvärr ej för tillfället. Hoppas få igång dom snart troligen fukt eller liknande. I natt var det bra fart på grisarna även på den helt nya åteln hade det varit 3-4 st. Kanske lossnar det nu när skaren minskar och plusgrader kommer. Har varit väldigt oregelbundet den sista tiden, Oron sprider sig nu när smågrisar är i antågande och årsgrisar stöts bort och galtarna är i farten. Kan bli intressanta veckor framöver med årsgrisar springande lite kors och tvärs. Nu har vi vid varje åtel majs,potatis.

 

23 Januari

Helgens jakt blev svår, vid lite spårsök fanns fina grisspår 40 m från åtel 3 i går . Inget skjutet. Mkt spår hittades ett antal kilometer bort i granskog där de har tillbringar mkt tid då stora områden var helt uppbökat.. Fortfarande mkt skare och grisarna rör sig men ej så mkt som de brukar.

 

21 Januari

4 minus och skare ställer till det en del då grisarna inte rör sig i den omfattningen som dom brukar så nu hoppas vi på plusgrader och tö.

 

18 Januari

Helgens jakt gav Ben en fin gris vid 18:30 tiden. Bra vind (mkt svag vind), gris kom från rätt håll, lite bråk mellan grisarna och en enträgen Ben sen låg den där. En hel del skall stämma om det skall bli gris, vädret är ju oftast det som spelar en spratt med blåst, ösregn, snöstorm men också hård skare, om suggan är gammal gör ju det extra svårt då hon är ju alltid vaksammare än de yngre suggorna. Hur tyst skall man vara i tornet? påverkar kaffedoften grisarna? Ja många jägare säger att det påverkar många säger att det påverkar inte. Tyvärr händer det alltför ofta att de som dricker kaffe inte får något bara hör gris.

 

17 Januari

Fin årsgris fälldes i helgen. Gårdagens busväder, inga grisar framme. Väldigt lynnigt väder just nu.

 

15 Januari

Förra veckans jakt gav en fin årsgris på dryga 50kg. Helge var det som fick grisen i siktet vid 21:30.

 

10 Januari

Nu är det ingen ordning med gristiderna längre.Albert hade otur då grisarna kom mellan matningen 14:00 och skytten 15:00 vid ca 14:30(bilder kommer). Vid det andra passet kom en flock först på sennatten. Lite annorlunda tider nu när det blivit mildväder får se om det håller i sig.

 

5 Januari

Även gårdags kvällen var det framme grisar trots snöandet. 5 stora grisar framme vid 3:an vid 21-tiden. Mycket svårt att avgöra vad det var för några grisar då 3 st var rejäla bitar( 80-90 kilos) och 2 st något mindre. Tyvärr inget skott den gången. Ettan hade besök av två stycken grisar .

 

2 Januari

Vid titt på kamerorna så kom grisarna senare de sista dagarna vid 21-tiden och 22:30 och 23-tiden. Härliga grisar säkert över 60 kg. Den 1/1 var det fler grisar på tvåan och trean och ettan en gris. Se filmer inom kort. Fortsätter det så här behöver man inte sätta sig så tidigt vid åteln.Mildare väder på gång.

 

1 Januari 2012

Stormen som drog förbi och gjorde oss strömlösa en stund påverkade djuren rejält. En gris på åtel 1 annars inget. Vädret har stor påverkan vilket visat sig den sista tiden. Nu slår det om till mildare väder på tisdag eller onsdag vilket troligen gör det mkt bättre med mer grisar i gång.

 

30 December

I dag var det full fart igen med gris på alla åtlar. Film läggs in snart från åtlarna.

 

27-28 December

Två dagar med gristomt förutom någon gris som korsade vägen. Vet inte riktigt vad som gjorde att grisarna tryckte men flera jag pratat med sa likadant. Mkt lite gris som var ute och rörde sig.

 

19 December

I går natt fastnade den store galten på kameran vid åtel 1 spåren var nästan som av en älgkalv, vanligtvis brukar han inte synas så mkt men han kunde väl inte motstå majsen nu när det biter i vinden. En rundvandring i skogen visar att grisarna rör sig mkt nu. Alla åtlar besöktes i går natt av grisar.

 

18 December

Kaoskväll med närmare 20 grisar vid åtlar och en skjuten helt underbart. Jättegalten var framför Tors åtel och den var som han sa kämpestor.

 

17 December

Även i natt var två åtlar besökta av grisar.

 

16 December

Snöstormen gav runt 3 dm snö och det vanliga är att grisarna gömmer sig vid snöstorm men i dag vid matningen var det gris vid en åtel redan kl 15:15. Grisarna blir tidigare och tidigare men fortfarande kommer de flesta fortfarande runt 16:30-17:30.

 

15 December

Gårdagen besöktes två åtlar av grisar.
Åtel 3 hade fina märken i tjärträdet kanske den store galten.
Nya bilder är inlagda.

 

10 December

2 åtlar besöktes i natt bilder kommer. 2 olika flockar med årsgrisar på över 50 kg. Ensam galt också synlig dock inte den store.

 

9 December

I natt var samtliga åtlar besökta. Fullständigt renskrapat.

 

8 December

Gårdagens kraftiga snöfall gjorde grisarna mkt stillastående endast besök av 2 grisar vid den ena åteln.

 

6 December

Kylan har lagt sig och det börjar bli lite som vanligt dvs gris vid åtlarna nästan varje kväll.

2 December

Grisar framme igår vid 2 av åtlarna. Ny flock på 3 stora grisar var på besök.

 

30 November

Sedan kylan kom har grisarna ändrat beteende i några dagar. Tidigare besök varje kväll men nu var det uppehåll en dag för att sedan komma tillbaka igår dock först vid 22-tiden. Blåsten kan ibland ställa till det om grisarna kommer i vindriktningen. Vi håller på att prova om grisarna störs av att vi har värmare i hyddorna då det kan vara gott att sitta i lite värme nu när det kyler på trots isolerade torn.

 

23 November

I dag var det en riktig snöstorm i vinnalt men det hindrade inte Fredrik från att skjuta en grann årsgris på över 50 kilo vid pass 3 kl. 20:50 .
Bilder finns i bildarkivet. Mycket grisar i farten i kväll.

 

11 November

Åtlarna besöks allt tidigare och numera är det vanligt med gris redan vid 18:30. Ny flock har kommit till åtlarna där kultingarna ligger på ca 20kg.
De andra kultingarna ligger på minst 50 kg.

 

28 Oktober

I natt var Galten framme vid torn 3.
Vid 2:an var det rensat som vanligt av den stora flocken med 2 suggor.

 

23 Oktober

Nu är det bra flockar som rör sig i omgivningen. 2 suggor med ca 10 kultingar dryga 40 kg, Sugga med 6 kultingar ca 50 kg, 5 st ensamma kultingar säkert över 50 kg samt en rejäl galt som stryker runt åtlarna men är riktigt försiktig och går bara fram till åtlarna ibland. Vid torn 2 är det gris varje kväll dock vid olika tider.

 

15 Oktober.

Just nu är det väldigt många flockar som rör sig i området och på vissa åtlar är det gris nästan varje kväll så passa på nu
Gör bokning nu

8 Oktober

I morse small det igen en mkt fin kulting på runt 50kilo. Kl. 0600 exakt var det men grisarna hade varit vid åteln flera timmar utan att visa sig men till sist blev det en utav kultingarna som visade sig. Fortfarande är det gris vid åtel 2 och 3 varje natt och åtel 1 ett par gånger i veckan. De minsta griskultingarna väger ca 25 kg och de största som i morse drygt 50 kg. Skytten var Sven från Tyskland och han skulle ha gris sa han och det fick han också efter lite väntan gött jobbat.

 

16 september

Våra pass 1 till 3 är välbesökta platser. Kvällen den 15 och 16 hade det varit grisar vid alla tre platser. Titta på bilderna från pass 2 eller pass 3

 

11 September

I dag var det äntligen Tonys tur att fälla en gris. En kulting (galt) på runt 50 kg vid Galtapass 2.
5-6 grisar dök upp och han prickade den minsta av dem. Efter att gjort i ordning grisen for han ut igen för att försöka göra en dubbel i kväll på galtapass 3. Flockarna är många så chanserna är stora. Tiderna har ändrat sig då grisarna plötsligt börja komma vid 20:00 på kvällen och på morgonen vid 8-tiden. Vid pass 3 var det en flock grisar ca 00:40 i går natt och Tony gick hem 24:00 men det ordnade ju sig idag med en fin gris.

 

4 September

Vid gårdagens jakt var det gris vid ena tornet och det blev en härlig upplevelse för jägaren. Klockan 23:00 kom en hel flock dock var det bara suggan som visade sig då hon gick runt grishyddan på 3 m håll men släppte inte fram kultingarna utan försvann iväg då hon troligen anade oråd.
De olika flockarna har kultingar som varierar i kilo och de största ligger runt 40-50 kilo. De sista veckorna har det varit gris varje kväll vid något av passen och nästan alltid mellan 22:00 och 24:00 med något undantag kl. 20:00.

 

12 Augusti

Ny kull vid nya torn 2 i går natt. Större kultingar runt över 30kg:s ca 22:30, kanske inte så konstigt då de har lervälling, tjära samt majs alltså rena gottebordet det blev även rensat från majs vid torn ett.

 

10 Augusti

Vid det 2:a nybyggda tornet var det grisar redan vid 20-tiden igår så man bör komma i god tid innan. Vid de andra åtlarna kom de vid 23-tiden.
Hela veckan har åtlarna varit besökta dock kan vinden ställa till det på vissa åtlar.

 

1 Augusti

Dagen efter nya grisar vid åteln dock en annan flock. Några bilder kommer
Nya passet har visat sig vara över förväntningar då vår kamera visar gris varje kväll och med olika kullar.

En bild från den 29 juli: För övriga bilder se Jaktbilder

 

31 Juli
Jakten blev även denna gången lyckad med en fälld kulting på nya passet ca 30 kilo vid 22-tiden.

 

28 Juli
För tillfället finns det mkt gris vid åtlarna. Tid mellan 21:30-24:00 samt mellan 04:00-05:00.

 

26 Juli
De sista jakterna har varit lyckade med skjuten gris. Båda gångerna har det varit rätt så sent runt 23-tiden.
15 kultingar och 2 suggor den ena gången och ca 10 kultingar med sugga den andra gången.
En årsgris ingår i avgiften.