Den vanligaste frågan som vi får är hur vi kan ha så låga priser och ändå så bra kvalitet.

När vi startade med webshopen så var våra krav på oss själva att det skulle vara bra kvalitet och låga priser och att vi lyckats märker vi av att kunderna är nöjda och återkommer till oss och det gör ju att jobbet blir ännu roligare.

Framtiden blir en utmaning då det växer fortare än vi kunde ana och troligtvis blir det ett och annat kvällspass för att hinna med allt och kanske måste även lokalerna utökas ännu mer då kunderna blir fler och fler.

Bonuskunder har ju väldigt låga priser, hur kan det gå i hop?

Bonuskunder har nästan grossistpriser och tanken är att vi skall sälja många flugor. Många bäckar små.... uttrycket som passar bra på oss.

Varför nappar det inte i dag?
En fråga som dyker upp då och då.

Svaret är att det är väldigt mycket som spelar in om det ska nappa eller inte, bland annat:

  • Väder och tryckförändringar i luften (väderomslag gör fisken mer svårflörtad)Vattentemperaturen (ju varmare, desto svårare)
  • Hur många flugfiskare som är vid vattnet samtidigt. Valet av fluga.
  • Om torrflugan är torr eller lite blöt. Tafsens längd
  • Hur flugpresentationen ser ut
  • Vilken nivå man fiskar på (botten, mitten eller ytan)
  • Om man drar snabbt eller långsamt
  • Om det finns mycket mat i vattnet
  • Om fisken är i lek
  • Hur länge regnbågen har befunnit sig i fiskevattnet (ju längre, desto svårare att fånga)
  • Och mycket, mycket mer...

Vem driver Vinnalts Sportfiske?
Joachim och Michael Persson.

Varifrån kommer fisken?
Majsjölax.

Hur ofta sätter ni in fisk?
Numera sätter vi oftast in fisk senast dagen efter att någon dragit upp fisk.

Hur stora är fiskarna?
Det varierar, men snittvikten ligger på 2,5 kg. Vi sätter ut allt från 1,8 kg och upp till 7 kg. Rekordet på fångad fisk är för närvarande 8,5 kg, så växtkraften är bra.

Vilka fiskar finns det?
Regnbåge, mört samt öring.

Varför får vissa alltid fisk?
Det handlar om erfarenhet när det gäller väder, vind, temperatur, kläckningar, vattendjup, flugval, presentation av flugan, med mera, med mera.

Måste jag kunna kasta långt?
Nej, det behövs inte. Regnbågen går väldigt ofta längs kanten, i vassen under träd som hänger ut över sjön och söker föda. Smyg gärna och stå en bit från kanten och kasta.

Om ni sätter ut fisk som väger i snitt 2,5 kg så blir det väl inte mycket förtjänst över?
Fisken vi köper kostar runt 67 kr/kg, så det är sant att det inte blir så mycket över. Men alla får ju inte alltid fisk, vilket innebär att i längden blir det något över. Den förtjänsten använder vi till att utvecka Vinnalts Sportfiske.


Hur ser fiskens fenor ut ?
Fiskar man torrt eller små nymfer fånga man oftast gammal fisk och då är fiskens fenor nästan alltid perfekta förutom under leken där hannarna kan fördärva många fiskars fenor rätt rejält.
Fånga man nysläppt fisk (oftast på färglada flugor) är fisk upp till 1,5 g oftast perfekt, fisk som börjar gå upp mot 2,5 kg och uppåt blir uppskattat 10-15% av bakre fenans topp skadad.

Att få tag på ny större fisk och alla 100 % perfekta går ej att få häromkring som det är idag.
I bland kan det komma med någon fisk med sämre fenkvalitet i vattnet och det ber vi om ursäkt för men oftast sorteras de bort vid isläppet.


Vad skiljer er från andra put and take ställen?
Själv har jag inte varit på andra ställen men en skillnad som jag hört är att vi inte har något kilopris på fångad fisk. Normalt betalar man 70-100 kr/kilo samt ibland inträde.

Om man betalar /kilo på fångad fisk kan man släppa i massvis av fisk då ju fler fiskar som kommer upp ju större blir ju förtjänsten. Vi räknar med att drygt hälften av de som kommer till oss skall få fisk.